Fakta om rasen Welsh corgi pembroke

Kort historik

cute corgi pembroke

Man skiljer på rasen welsh corgi pembroke och rasen welsh corgi cardigan, men de delar ett gemensamt ursprung. I Wales drev de boskapen, vaktade gården, deltog i jakt och som sällskapshund. Pembroken liknar västgötaspetsen som eventuellt följde med de svenska vikingarna till England en gång i tiden.

Användningsområde för rasen Pembroke

Idag används rasen främst till sällskap men den deltar gärna inom hundsporter som lydnad, agility, spår, nosework och viltspår bland annat.

Hälsa

En generellt frisk och sund hundras utan kända rassjukdomar.

Egenskaper och mentalitet hos Welsh corgi pembroke

Lättlärd och en munter glädjespridare med arbetsvilja och som funkar bra under tuffa förhållanden. Rasen har viss vaktinstinkt.

Storlek och utseende

Welsh corgi pembroke är en stor hund med korta ben för att enkelt sammanfatta utseende och storlek. Mankhöjd är från 25,5-30,5 cm för både hanar och tikar. Vikt för hanhund är 10-12 kg och för tikar 10-11 kg. Färgerna är rött samt trefärgat med vita tecken på ben, bröstkorg och hals, vilket är de vanligaste färgerna. Enfärgad röd, sobel, fawn, black and tan, med eller utan vita tecken på ben, bröstkorg och hals förekommer.

Innan man bestämt sig för att skaffa hund bör man tänka igenom det noggrant innan. Läs gärna på om vad man ska man tänka på innan valpköp.