Att tänka på innan valpköp och när man väl bestämt ras?

Att köpa hund är en stor sak och man måste ha koll på många saker. Här tar vi upp en del av de saker som är bra att tänka på innan du köper en valp.

Att tänka på inför valpköpet

Att leta efter en valp kan vara spännande och i regel pirrar det i magen på både vuxna och barn när man väl ska åka och hälsa på det där underbart söta lilla knytet. Men en valp är inte något man bara kan lämna tillbaka om man ångrar sig och det lönar sig att tänka efter ordentligt innan köpet.

Hur mycket tid kräver en valp?

Har du och din familj verkligen tid att ha en valp? Valpen måste rastas minst var fjärde timme, och även en vuxen hund ska rastas. Det måste också finnas tid att träna hunden och veterinärbesök är även det en sak som tar tid. Man får räkna med att lägga minst fem till sex timmar per dag på valpen, och ibland mer än så. Tänk också på att hunden inte får lämnas ensam hur länge som helst. Har man inte den tiden bör man inte skaffa hund.

Har man ekonomi att ha hund?

Det kostar en del pengar att ha en hund. Man ska inte bara betala ett antal tusen kronor för inköpet av hunden, utan man ska också köpa foder, leksaker, koppel och andra tillbehör. Man bör ha minst tusen kronor i månaden över till hundens kostnader där även försäkring och träningsavgifter räknas in.

Är hela familjen motiverad?

I samband med ett valpköp måste hela familjen vara motiverad och intresserad. Om en eller flera personer är helt emot hunden kan det snabbt bli konflikter i familjen och man kan ha svårt att komma överens om vem som verkligen ska ta hand om den nya lilla familjemedlemmen. Hela familjen måste vara motiverad att ta hand om och träna med den ny lilla valpen, och den måste rastas oavsett om vädret är dåligt, eller om man har mycket i skolan.

Har man lust att skaffa kunskaper?

För att hundägandet ska bli lyckat måste man också ha kunskaper om hunden, om dess ras samt kring hundägande som helhet. Har man inte haft hund innan är det mycket att lära sig, och fullärd blir man aldrig. Men har man verkligen lust och intresse att inhämta alla de här kunskaperna? Har man nog med att bara hålla koll på alla familjens andra aktiviteter? Om man inte har tid, ork och engagemang att verkligen sätta sig in i vad hundägande innebär bör man tänka efter både en och två gånger, trots att valpen är söt.

Välja rätt hundras

När man tänkt igenom det här med att skaffa hund ordentligt och kommit fram till att man trots allt är redo är det dags att börja fundera över en lämplig hundras. Man ska gilla hunden, men ibland kan det vara så att den ras man tycker är allra sötast faktiskt inte passar in i familjen. Men vad bör man tänka på när det gäller att hitta rätt hundras?

Passar hunden familjen?

Olika hundar har olika temperament och aktivitetsnivå. Om familjen hellre sitter hemma vid datorn eller TV:n än att röra på sig kanske den där outtröttliga lilla valpen av aktiv ras inte är det bästa valet. Prata med hundens uppfödare och läs på ordentligt om raserna. Då blir det enklare att sålla i mängden. En tröst är att det finns närmare hundra olika hundraser bara i Sverige, och det finns någon ras som passar alla oavsett hur familjen ser ut.

Pälsvården

Vill man ha en ras som kräver en del pälsvård, eller orkar man absolut inte med bad och borstning var och varannan dag? Ska hunden passa allergiker, eller är det viktigt att den inte fäller? Olika raser kräver olika mycket pälsvård. Vissa hundraser behöver man knapp bry sig om pälsen på alls, det kanske räcker med ett bad någon gång per år. Andra hundar måste trimmas varannan månad och faktiskt borstas varje dag. Har man tid med det? Vad ska hunden användas till? Vill man ha en jakthund är kanske inte en långhårig hund det bästa valet för vistelse i blöt skog, lera och bland massa grenar.

Ska hunden vara barnvänlig?

Om man har eller planerar att skaffa barn är det också klokt att fundera kring valet av hundras. Vissa hundar är verkligen enmanshundar, och bara en sambo eller annan vuxen kan vara problematisk för hunden att acceptera. Åter igen är det klokt att samtala med uppfödare av olika raser. De vet hur rasen, samt de olika individerna i en kull fungerar med barn.

Hundens storlek

Vad vill du kunna göra med din hund? Vill man kunna gå med hunden i snårig terräng och vill man tävla bruks så kanske man väljer en större ras. Tänka till om hur ens situation ser ut, har man kraft att ta hand om en stor hund eller passar en mindre och lättare hund bättre. Bostadssituationen kan även spela in om det är lämpligt att skaffa en storvuxen hundras eller inte.

Läs mer om vad som kan vara bra att tänka på inför valpköp

På hemsidan Skaffahund.se kan man läsa på mer om allt det som är bra att tänka på och känna till innan du ska skaffa en hundvalp till familjen och dig. Ett annat ställe med mycket information om valpar och hundar är ”Att köpa hund” på SKK.se. Det är vi som ska se till att den lilla valpen får ett riktigt bra liv och se till att skapa bra förutsättningar för att det förhoppningsvis blir så.

Aktivera sin valp och gå valpkurs

Enkla övningar, som du kan göra när din valp vant sig vid sin nya miljö och er, finns till exempel att läsa om i Fredrik Steens bok ”Aktivera din hund och bli en bättre ledare”. Relationen med den nya familjemedlemmen förbättras när man börjar att aktivera sin hund. Hunden vill få fördelar (godis, leka med boll eller annat den gillar) och det kan man använda för att skapa positiva beteenden istället för negativa. Negativt beteende kan till exempel vara att börja jaga cyklister eller annat, som vi inte vill att den ska göra. Rekommenderar att gå valpkurs speciellt om man inte haft hund tidigare. Att gå på kurs är roligt, man träffar andra med samma intresse och man får bättre samarbete med sin vovvsing. Finns väldigt många kurser som blir fulltecknade men det brukar dyka upp nya så ge inte upp. Sök på olika brukshundklubbar i din närhet eller privata hundföretag med välutbildade instruktörer.