Vilka saker behöver man skaffa innan valpen kommit hem?

När man har tagit beslutet att skaffa valp, och även hittat en sådan som passar familjen är det dags att börja köpa saker till den. Om man inte haft hund innan kan det vara skönt att ha en lista att gå efter när man ska se till att hemmet är anpassat efter den nya lilla fyrbenta individen som snart ska flytta in.

Halsband, sele och koppel

Alla hundar behöver ett bra koppel samt ett halsband eller en sele. Valpar kan lätt krypa ur ett halsband och en sele kan därför vara ett bättre val. Är det tal om en hundras som blir stor kan också selen gör att hunden blir lite lättare att hålla på promenader och under träning.

Foder och skålar

Foder och skål för vatten samt mat är också en sak man måste ha till sin valp. Köper man en valp hos en uppfödare får man ofta med sig lite foder från uppfödaren. Det är ett foder hunden är van vid. Som valpköpare får man sedan bestämma sig för om man vill fortsätta med det fodret, eller om man vill byta till något annat. Det är dock viktigt att bytet sker långsamt så valpens mage hinner vänja sig vid det nya fodret, annars kan hunden bli väldigt sjuk.

Verktyg för pälsskötsel

Oavsett vilken hundras man valt kan det vara bra att ha ett par verktyg för pälsskötseln. Även en korthårig hund kan behöva borstas då och då. Köper man en långhårig valp behövs kanske flera olika kammar, borstar och kardor. Köp också en tandborste för hund och en klotång. Vänj valpen redan från det att den är liten vid att man tar i den, borstar den, klipper klorna och rengör dess tänder. Då blir det inga problem att fortsätta med de här sysslorna när hunden blir äldre.

Hundbur godkänd för bil eller hundsele för bilen

Hunden får inte åka lös i bilen. Det är farligt både för hunden, människorna och alla andra. Dessutom är det olagligt. En passande hundbur är alltså viktigt att ha redan från början. Ett annat alternativ är ett hundbälte, men då är baksätet upptaget. Hundburen kan man lämpligen placera i bagageluckan. Det finns hundburar i flera olika storlekar, och många av dem är även låsbara så man kan lämna hunden i bilen med bagageluckan öppen utan att någon kan ta med sig hunden.

Ett litet apotek för hunden

Det är också väldigt bra att ha ett litet apotek för hunden hemma. Sårtvätt, bandage, fästingplockare, luskam och liknande är praktiskt. En tratt och kanske ett hållbart, vattentätt tassbandage kan vara bra att ha. Om man har en valp som behöver olika mediciner ska självklart de också finnas hemma. Det finns smaksatt vätskeersättning samt mag-tarmstabiliserade produkter receptfritt och det kan vara bra om hunden får i sig något den inte tål. Fråga gärna på apoteket om de kan rekommendera något mer som är bra att ha.

Leksaker som tål att tugga på när valpen byter sina tänder

Hunden behöver också några leksaker för att den ska hålla sig sysselsatt. Valpar behöver gnaga när deras tänder växer ut och om den inte har lämpliga leksaker är det bara en tidsfråga innan man hittar sina skor söndertuggade. Hunden kan också ge sig på möbler och andra saker man är rädd om. Man behöver inte hundra leksaker men några olika kan vara bra.

Ben att tugga på

Hunden behöver också några ben att tugga på. Det finns ben i flera varianter och storlekar. Tänk på att köpa ben hunden inte kan svälja hela och sätta i halsen. Benen ger hunden sysselsättning samtidigt som de vårdar tänderna och ser till att hunden inte tuggar på annat. Benen bör dock tas bort när man inte har koll på valpen.

Läs mer om vad du behöver köpa innan valpen kommer hem

Här får du läsa mer om vilka saker som är bra att köpa, eller rent av ett måste att ha innan den efterlängtade lilla valpen kommer till sitt nya hem.