Hundtrappor är ett bra hjälpmedel för hunden

En hundtrappa kan vara ett bra hjälpmedel för den äldre, svaga eller sjuka hunden som behöver hjälp att enkelt komma upp i möbler. En hundtrappa kan även passa den äldre hunden som kanske har värk och/eller är muskelsvag av olika anledningar. De kan då behöva hjälp av en stabil hundtrappa.

Varför kan en hundtrappa vara bra för din hund?

En hundtrappa brukar vara bra de små hundarna som på grund av sin storlek kan ha svårt att ta sig upp i olika möbler. Ofta får våra hundar gosa med oss uppe i soffan och det gör det enklare för hunden att själv kunna ta sig upp och ner.

Hundramp till valpar

Små valpar ska helst inte hoppa från höga höjder. De är med sina outvecklade kroppar särskilt känsliga för skador. En hundtrappa kan då hjälpa till att undvika skador hos hunden. En bra trappa underlättar och möjliggör för hunden att ta sig upp på högre platser utan hjälp. Hundtrappan bör vara stabil, robust och tåla belastningen från hunden.

Om trappan har ett överdrag som går att ta av kan man tvätta det vid behov. Hundtrappor bör också vara halksäkra och stå säkert. Den får inte glida när hunden tar sig upp eller ner. Att den är av lätt vikt och enkelt kan flyttas på är också ett plus. Vi tar till exempel bort trappan om vi vill undvika att Sockan hoppar upp i sängen direkt efter en promenad i regn och rusk.

Olika material på hundtrappor

Hundtrappor finns i en mängd olika material, modeller och prisklasser. De kan tillverkas i trä med skyddande tyg över. En del är tillverkade av hård skumgummi och har då ett tyg som brukar gå att ta av och tvätta vid behov. Vill man till exempel ha trappan i sitt vardagsrum kanske det är fint med en trappa som passar ihop med resten av inredningen. En del trappor är gjorda i hårdplast med halksäkra ytor så hunden kan gå på trappstegen utan att halka. Alla dessa ska stå stadigt och inte halka. Hundtrappan bör också passa din hunds vikt och storlek.

Sockans hundtrappa

När Sockan var liten valp köpte vi en hundtrappa till sängen och soffan i vardagsrummet. Hon har korta ben och vi ville inte att hon skulle hoppa från soffan när hon var liten. Den hundtrappa vi har är i hårdplast med ett överdrag i tyg som går att ta av och tvätta rent. Den har även halkskydd så den inte glider iväg på golvet när hunden tar sig ner eller upp.