Hundförsäkring

En hundförsäkring ska man ha koll på innan det blir dags att hämta den lilla valpen. Det är jätteviktigt att skaffa en bra hundförsäkring redan från början. Seriösa uppfödare har en valpförsäkring som räcker en kortare tid efter leverans, men den tiden går fort och om något oväntat händer så valpen skadar sig eller blir sjuk kan det bli riktigt dyrt.

hörselkontroll för corgi hos veterinär

Vad kostar ett veterinärbesök?

Det är inte billigt att gå till veterinären och inte alls som sjukvård för människor. Till och med tandläkaren kostar mindre i jämförelse och det finns djurägare som tvingas ta beslutet att avstå behandling av kostnadsskäl. Med en försäkring kommer en del av veterinärkostnaderna täckas. Hur mycket det blir beror förstås på vilken försäkring du har. Något annat som påverkar kostnader är vilken självrisk och ersättningsnivåer man valt. Att avstå försäkring kan bli förödande om olyckan är framme.

Kostnadsexempel

Priserna kan förstås skilja från fall till fall. För att få en uppfattning om vad det kan kosta kommer här några exempel. Vid akutbesök utanför ordinarie mottagningstid kan det tillkomma en jouravgift utöver normal taxa. Behöver din hund stanna på kliniken över en natt eller flera samt behöver extra rehabilitering kostar det ännu mer.

• Livmoderinflammation – 30 000 kr.
• Tandvård, mellanstor hund – 7 000 kr.
• Diskbråck – 80 000 kr.
• Diarré – 9 000 kr.
• Benbrott – 10 000 kr.

Många har en återkommande kontakt med veterinär i och med vaccinationer, kloklippning mm som kan behövas då och då. Sådana besök ersätts inte av försäkringsbolaget. Det här är inte lika dyrt som vård. En vanlig vaccination kostar runt en tusenlapp. Det finns ofta prisskillnader mellan olika kliniker så kolla gärna upp prisnivå och villkor i förväg om det är möjligt.

Jämför försäkringsbolag

tandundersökning corgi hos veterinärDet finns många olika hundförsäkringar att välja på. Det finns försäkringsbolag som enbart är specialiserade på djur. Det kan också gå att lägga till djurförsäkring hos sitt vanliga försäkringsbolag för att ha allt samlat på samma ställe. Det lönar sig alltid att jämföra villkoren och fundera över om det är några speciella risker eller rassjukdomar som kan vara aktuella.

Olika villkor i djurförsäkringen

Precis som med alla andra försäkringar finns det olika villkor även i hundförsäkringen. Försäkringsbeloppet är kanske det första man tänker på och sedan vilken årspremie det blir. Visst är det här viktigt, men det gäller också att fundera lite över vad det är du betalar för. Har du en jakthund eller avelshund kanske du har andra prioriteringar än den som har en sällskapshund. Det kan också finnas olika risker för olika raser att ta hänsyn till. Väljer du en högre självrisk blir premien lägre, men du kommer att få betala en större del av kostnaderna själv om något händer.

Tillägg som finns i hundförsäkringar

corgi pembroke hälsokontroll veterinärFundera över om det går att få tandvård som tillägg. Det förekommer att valpar inte tappar mjölktänderna som de ska och då krävs ganska kostsamma ingrepp. Livförsäkring känns kanske inte så kul att tänka på. Men skulle det värsta hända och din vän måste få somna in kan du få ett belopp som är relaterat till hundens ”värde”.

I vissa fall kan det finnas krav på särskild utrustning för att försäkringen ska gälla. Exempelvis att jakthunden ska bära skyddsväst under jakt. Det är mycket att tänka på men se till att teckna en försäkring redan innan du skaffar din hund. Då är du på säkra sidan.

Bra hundförsäkring är avgörande om olyckan är framme

Veterinärbesök kan kosta många tiotusentals kronor. Genom en bra hundförsäkring kan man slippa obehagliga överraskningar om din hund blir sjuk eller skadad.