En av de kanske allra viktigaste sakerna man behöver skaffa inför ett hundköp är en hundbur eller bilbur. Det är i stort sett ett krav om man ska få hem hunden i bil om man vill åka lagligt och säkert. Men vad ska man egentligen tänka på om man vill hitta den bästa buren för sig och sin hund? Här ger vi några tips.
Är det någon skillnad mellan hundburar och bilburar?
Hundburar och bilburar är inte samma sak. Ibland används hundburar som inte är gjorda för bilen istället för krocktestade bilburar. En bilbur bör vara av kraftigare material och den ska vara krocktestad för att vara ett lämpligt transportmedel för hunden. En hundbur, tillverkad av tunna stålpinnar, håller inte vid en krock. Buren kan demoleras även vid kraftigare inbromsningar. Däremot fungerar en sådan bur alldeles utmärkt på till exempel utställningar, inomhus hos veterinären eller vid situationer då hundar ska hållas åtskilda i burar. I Sverige får dock hundar inte förvaras i bur annat än under vissa reglerade situationer och att ständigt ha hunden i bur hemma är inte tillåtet.
Storlek på buren
Hos Jordbruksverket finns alla regler som gäller för burar som används vid transport av hundar. Varje hund i buren ska ha ett utrymme som motsvarar dess längd gånger 1,10, bredden ska vara hundens bröstbredd gånger 2,5 och höjden ska nå över hundens hjässa när hunden står normalt. Om flera hundar transporteras i en bur ska bredden alltid multipliceras med den största hundens bröstvidd för varje hund. Det är viktigt att varje hund både kan ligga, sitta och stå bekvämt. Det betyder att man för en stor hund kan behöva en bur som täcker hela bilens bagageutrymme för att buren ska vara laglig för transporten. Undantag för burens storlek finns vid till exempel akuta transporter till veterinär.
Burens säkerhet
Hundburen ska vara säker. Den bör vara förankrad och det ska inte finnas vassa föremål hunden kan skada sig på. Om buren används i bil är det också bra om den kan låsas. Tänk också på att det är oerhört praktiskt om buren har en extra lucka. Då kan man öppna buren och få ut hunden om den huvudsakliga dörren är blockerad, eller om det skett en olycka och man inte kan öppna bilens bagagelucka.
Burar för olika bilar
Det finns burar som passar i olika bilar. Några burar är till exempel anpassade för att passa i bilens baksäte men de är tänkta för mindre hundar och används främst i bilar utan bakre bagageutrymme. Det finns också bilburar som har en sluttande sida och de passar bra i bilar där bagageluckan inte har en rak lucka utan där den lutar något. Även de här burarna är främst tänkta för mindre hundar. Det finns också helt fyrkantiga eller rektangulära burar som passar i de flesta bilar med ett standard kombi-utrymme. Om man vill ha en lösning som passar perfekt i bilen finns det även burar tillverkade för specifika bilmodeller. De monteras fast i bilens bagageutrymme och även om man har bagageluckan öppen kan man inte ta sig in i bilen den vägen när burarna sitter fast.
Bur för flera hundar
Har man flera hundar kanske de inte kan åka i samma bur. Om man har en löptik ska den till exempel transporteras åtskilt enligt lagen. Större burar kan i regel delas av på mitten så det blir två mindre platser. I vissa burar kan man även dela burarna i våningsplan så att några hundar sitter längst ner och en hund sitter ovanför. Man kan också välja att sätta mindre hundar i burar som ryms i baksätet och som sedan spänns fast med säkerhetsbältet om det blir trångt i bagageluckan.
Vilka bilburar har vi erfarenhet av?
Sockan använder idag en hundbur av märket Robust. Den användes tidigare av vår förra fina vovsing eurasiern Citrus (hon blev 11 år och vi saknar henne väldigt mycket).
Sockan får ordentligt med utrymme på alla sätt och kan stå upp obehindrat…vilket kanske inte är så konstigt när man är en corgi. Det känns väldigt tryggt att ha Sockan i den här buren. En annan hundbur som vi haft är av märket VarioCage. Föredrar VarioCage buren framför den vi har idag eftersom den kunde justeras i längd och har låsning m.m.
Hemsida med information om transport av hundar i bil
På Jordbruksverkets hemsida finns information hur man transporterar hundar i bil på ett säkert sätt.
På Agrias hemsida hittar man även informationen ”Så åker din hund säkert i bilen”.