Varför man ska försäkra sin hund?

Försäkring är kanske inte är det första man tänker på när det äntligen blir dags att hämta den lilla valpen. Det är ju så många andra saker att tänka på, och det där lilla pyret som är så alldeles, alldeles underbart att lära känna. Veterinärintyget som förhoppningsvis följde med är ju alldeles färskt och det känns tryggt att veta. Valpen är frisk, det där med försäkring kan man ju kika på senare. Så tänker många och det är mänskligt, men det är faktiskt jätteviktigt att skaffa en bra hundförsäkring redan från början. Visserligen brukar seriösa uppfödare ha en valpförsäkring som räcker en kortare tid efter leverans, men den tiden går fort och om något oväntat händer så valpen skadar sig eller blir sjuk kan det bli riktigt dyrt.

Dyra veterinärbesök

Det är dyrt att gå till veterinären, det är inte alls som sjukvård för människor som många kanske tror. Till och med tandläkaren är billig i jämförelse och det finns djurägare som tvingas ta beslutet att avstå behandling av kostnadsskäl. Med en försäkring kommer en del av veterinärkostnaderna täckas. Hur mycket det blir beror förstås på vilken försäkring du har och vilka alternativ du valt för självrisk och ersättningsnivåer. Att avstå försäkring kan bli förödande om olyckan är framme.

Kostnadsexempel

Priserna kan förstås skilja från fall till fall men för att få en uppfattning om vad det kan kosta kommer här några exempel ur verkligheten. Vid akutbesök utanför ordinarie mottagningstid, exempelvis vid olyckshändelser, kan det tillkomma en jouravgift som gör det ännu dyrare och för den hund som behöver rehabilitering efter exempelvis en trafikolycka tillkommer förstås kostnader under en längre tid.

• Livmoderinflammation – 30 000 kr.
• Tandvård, mellanstor hund – 7 000 kr.
• Diskbråck – 80 000 kr.
• Diarré – 9 000 kr.
• Benbrott – 10 000 kr.

Många har en återkommande kontakt med veterinär i och med vaccinationer och kanske kloklippning eller annat som kan behövas då och då. Sådana besök ersätts dock inte av försäkringsbolaget, men där är också kostnaderna mer humana, en vanlig vaccination kostar runt en tusenlapp. Det finns ofta prisskillnader mellan olika kliniker så kolla gärna upp prisnivå och villkor i förväg om det är möjligt.

Jämför försäkringsbolag

Det finns många olika djurförsäkringar att välja på. Det finns försäkringsbolag som är specialiserade på djur, men det kan också gå att lägga till djurförsäkring hos sitt vanliga försäkringsbolag för att ha allt samlat på samma ställe. Det lönar sig alltid att jämföra villkoren och fundera över om det är några speciella risker eller rassjukdomar som kan vara aktuella.

Olika villkor i djurförsäkringen

Precis som med alla andra försäkringar finns det olika villkor även i hundförsäkringen. Försäkringsbeloppet är kanske det första man tänker på och sedan vilken årspremie det blir. Visst är det här viktigt, men det gäller också att fundera lite över vad det är du betalar för. Har du en jakthund eller avelshund kanske du har andra prioriteringar än den som har en sällskapshund. Det kan också finnas olika risker för olika raser att ta hänsyn till. Väljer du en högre självrisk blir premien lägre, men du kommer att få betala en större del av kostnaderna själv om något händer.

Olika tillägg i försäkringen

Tillägg att fundera över kan vara om tandvård ingår. Det förekommer att valpar inte tappar mjölktänderna som de ska och då krävs ganska kostsamma ingrepp. Livförsäkring känns kanske inte så kul att tänka på, men om det värsta skulle hända och din vän måste få somna in kan du få ett belopp som är relaterat till hundens ”värde” i pengar för en högt försäkrad avelshund till exempel. I vissa fall kan det finnas krav på särskild utrustning för att försäkringen ska gälla, exempelvis att jakthunden ska bära skyddsväst under jakt. Det är mycket att tänka på men se till att teckna en försäkring redan innan du skaffar din nya vän så är du på säkra sidan.

Bra hundförsäkring är avgörande om olyckan är framme

Veterinärbesök kan kosta många tiotusentals kronor. Med en bra hundförsäkring slipper du obehagliga överraskningar om din hund blir sjuk eller skadad.